Sindrom policističnih jajčnikov ali PCOS (polycistic ovarian sindrom)

Promedical

Sindrom policističnih jajčnikov ali PCOS (polycistic ovarian sindrom)

Zadnje čase ugotavljam, da je to zelo velik problem pri mladih dekletih, zato sem se odločila da malo več povem o tem in seveda da vemo, da obstaja naravna rešitev za take težave.

 

PCOS je tudi eden izmed poglavitnih vzrokov neplodnosti povezane z ovulacijo.

 

Ženske s tem sindromom imajo povečan nivo moških (androgenih) hormonov, ki motijo  tvorbo ženskih hormonov, kot sta  estrogen in progesteron. Rezultat te motnje v jajčnikih je nastanek cist ali tvorba nezrelih foliklov, ki niso zmožni producirati jajčeca.

 

Poleg zmanjšane plodnosti imajo ženske s sindromom policističnih jajčnikov povečan riziko za: diabetes tipa 2, srčno žilne bolezni in določene oblike raka.

 

Kateri so simptomi , ki kažejo na PCOS?

 

Nekatere ženke nimajo nobenih simptomov, najpogosteje, pa lahko občutijo nekaj ali vse od naslednjih simptomov:

 

– povečana teža ali debelost

– povečan pojav dlak (hirtuizem) ali pretirana  poraščenost na predelih brade, zgornje ustnice, prsih in trebuhu

– pretirana želja o sladkem in kruhu

– neredne mesečne periode ali izostanek le teh (amenoreja)

– izrazite akne ( posebej na  predelu brade in vratu)

– povečani jajčniki prekriti s cistami

– insulinska resistenca / hyperinsulinemia

– pigmentnirane lise na vratu, pod pazduhami na notranji strani stegen ( acanthosis nigricans)

 

Za preverjanje  simptomov hormonskega neravnovesja lahko izpolnite  INTEGRATIVNO ANALIZO HORMONSKEGA STANJA, prejmete vprašalnik in se najavite na brezplačno konzultacijo in razlago , kjer pokomentiram vaše stanje in nadaljnje možnosti kako na naraven način vzpostaviti hormonsko ravnovesje.

 

 

Kako se PCOS diagnosticira?

V kolikor vaš osebni zdravnik ali  dermatolog ali ginekolog  sumi na PCOS, vam bo priporočil, da ginekolog opravi pregled in krvne teste na : povečan LH( lutenizirajoči hormon), nivo testosterona, in UZ jajčnikov na vidne ciste. ( vendar pa pojav cist ne pomeni še PCOS, kot tudi ne pretirano aknasta koža), tudi povečan krvni sladkor, in holesterol.

 

Ali PCOS pomeni pojav cist na jajčnikih?

 

Izraz policistični jajčniki pomeni, da je v jajčnikih prisotnih več manjših ali večjih cist, bulic. Veliko mladih žensk ima te ciste, druge spet manj. Tudi v kolikor so prisotne niso vedno nevarne in jih ni potrebno odstranjevati.

 

 

Vzrok nastanka PCOS?

 

Pravi vzrok ni pojasnjen. Vendar pa se opaža, da ženske z PCOS sindromom podedujejo to stanje od mater ali sorodnic, vendar ni dovolj dokazov, za genetsko povezavo.

zdravniki funkcionalne in integrativne medicine množičnost pojava sindroma pripisujejo tudi povečani izpostavljenosti okolijskim estrogenom in drugim hormonskim motilcem, ter neustrezni prehrani in življenjskemu slogu.

 

 

 

Lahko PCOS povzroči težave pri zanositvi v prihodnosti?

 

Ženske z PCOS imajo zdrave maternice in zdrava jajčeca. Vendar kljub temu imajo lahko probleme z zanositvijo, čeprav jih veliko zdravo zanosi in donosi. V kolikor je zanositev problematična se posvetujte z ginekologom oziroma preden pričnete z hormonskimi terapijami velja poskusiti profesionalne ciljno usmerjene  protokole spremembe prehrane in življenjskega sloga preden gremo na zahtevnejša zdravljenje neplodnosti ali vzporedno delujemo na obeh nivojih.

 

 

 

Zakaj so pri PCOS mesečne periode neredne?

 

V kolikor imate sindrom PCOS to pomeni, da vaši jajčniki ne dobivajo pravih signalov za ovulacijo ( produkcijo jajčec) in s tem menstruacija izostane ali pa je ploh ni.

Povečan nivo androgenih hormonov povzroči prezgodnjo zrelost foliklov ( jajčeca v jajčniku so obdana s posebno tkivno ovojnico in se skupaj z njo imenuje folikli) in kasneje prezgodnje zaprtje foliklov, še preden so jajčniki  proizvedli jajčeca.

 

 

 

Zakaj se pojavljajo akne in povečana poraščenost?

 

To se dogaja zaradi povečanega izločanja  moškega hormona testosterona. Vsako žensko telo  proizvaja testosteron, vendar v primeru PCOS je ta količina prevelika in nadvlada druge hormone, kot sem opisala že prej. Kožne celice in lasni folikli pa so zelo občutljivi na tudi na najmanjše povečanje testosterona zato se proizvodnja sebuma poveča in je pojav aken značilen za to stanje.

 

 

Kako se PCOS zdravi?

 

Najpogostejša metoda zdravljenje je uporaba kontracepcijskih tablet, ki vam jih bo vaš ginekolog predpisal. Tabletke vsebujejo hormone, ki jih telo potrebuje za zdravljenje PCOS in uravnovesijo hormonsko stanje, pomagajo ublažiti akne in poraščenost, regulirajo mesečni ciklus, znižujejo tudi riziko endometrioze ( ki je pogosta pri ženskah, ki nimajo redne ovulacije), ter preprečuje nezaželeno nosečnost. Moramo pa se zavedati, da ko prekinemo z hormonsko terapijo se vse težave  lahko spet vrnejo

 

 

Zdravstveni trener za pomoč v takih primerih  vam pomaga s spremembo prehrane, življenjskega sloga ter vodi  skozi protokol sprememb  tako, da telo na naraven način spet vzpostavi hormonsko ravnovesje.

 

Lahko pa se pridružite tudi INDIVIDUALNEMU trimesečnemu vodenemu programu HORMONIKA  PREMIUM , kjer se s Simone Godina celostno lotite svojega hormonskega stanja.

 

Premalo se zavedamo da sta prehrana in življenjski slog  glavna povzročitelja hormonskih sprememb in da z vplivanjem na te dejavnike lahko vplivamo tudi na svoje zdravje.