3 najpogostejše napake ki sabotirajo hujšanje pri ženskah

Naravno hormonsko ravnovesje

3 najpogostejše napake ki sabotirajo hujšanje pri ženskah

Ko nastopijo hormoni, nasvet “manj jej in več telovadi” po navadi ne daje rezultatov, vsaj ne v poznejših letih.
Mogoče vam je v mlajših letih to pomagalo, a kasneje je vedno težje.

Zakaj?

ADRENALKA

Ko odgovarjam na vprašanja integrativne analize hormonskega stanja, opažam, da vas je velika večina Adrenalk različne stopnje, kar pomeni, da so nadledvične žleze zaradi različnih stresorjev preobremenjene in proizvajajo prevelike količine kortizola, ki posledično vpliva na ostale hormone:

 • Kadar smo v stresu je glavni hormon kortizol in ta zaklene maščobe, jih potrebuje za obvladovanje stresa.
 • Če ne jemo, jemo premalo spravljamo telo v stres in spet ni porabe maščob.
 • Če preveč telovadimo (tečemo na dolge proge) si spet dvignemo kortizol, spet zaklenemo maščobe  med tekom bomo porabili odvečne OH – na primer tortico, piškote, sladice, ne pa posegli po zalogah).
 • Napačna hrana na katero smo intolerantni telo dojema kot stres, spet se zaklene poraba maščobnih zalog.

Katere so sedaj napake pri hujšanju povezane z našimi hormoni?

Presežek kortizola, moten bioritem le tega prepoznamo kot :

 • Utrujenost – ker nas telo opozarja da se ustavimo, mi pa kar nadaljujemo
 • Nespečnost – napačni hormoni ob napačnem času
 • Želja po sladkem – nihanje kortizola in inzulina, inzulinska rezistenca, v menopavzi pa premalo tudi estrogena, ki posledično povzroča inzulinsko rezistenco nekatere pa imate ta problem že v pred menopavzi po 35 letu, zaradi stresnega hormona kortizola, ki potiska ženske hormone
 • Želja po slanem – pomanjkanje mineralov
 • Upočasnjena ščitnica – kortizol odklaplja ščitnico, poraba kalorij se blokira
 • Nabiranje maščob na trebuhu – kortizol in inzulin sta hormona za shranjevanje zalog- v pred menopavzi na primer imamo vse večinoma premalo progesterona, zato ker ga nadvlada kortizol, v menopavzi pa je telo v celoti odvisno od nadledvičnih žlez, ki nadomeščajo jajčnike in tvorijo sicer šibkejše oblike ženskih hormonov, ki pa jih spet prehiti kortizol, zato menopavzni trebušček

1. Napačni obroki ob napačnem času

Večina shujševalnih diet ja osredotočena na kalorije in ne na kvaliteto in sestavo živil.
Priporočajo redne obroke 5x na dan, kar je lahko skregano s hormoni.

Ni vseeno kaj jemo in kdaj jemo, vse to moramo uskladiti tudi s hormoni na dnevnem nivoju in mesečnem nivoju.
Neustrezna tudi dietna zdrava hrana blokira metabolizem in zato se ne premakne živila kot so na primer lahki jogurti, skute, polnozrnate pirine testenine, polnozrnat kruh, oreški, sadje – to so živila, ki lahko aktivirajo napačne hormone in zato ne dosežemo svojega cilja.

Hormoni imajo svoj dnevni in mesečni ritem, tako da vam določena dieta lahko ustreza v folikularni fazi v lutealni pa bo povzročala probleme in obratno.
Vsaka je individuum zase in to kar eni odgovarja drugi ne.
Vsaka ima svojo kombinacijo hormonov.

Na primer v kolikor ste adrenalka (prve tri točke v integrativni analizi) boste potrebovale drugačen pristop, če ste poleg še estrogenka z estrogensko dominanco (5, točka), bo pristop spet drugačen. V kolikor ste poleg še stari okrog 50 so hormoni povsem svoja zgodba in za vas niso primerni programi, ki delujejo pri 30 letnicah in obratno.

Kako to izgleda v praksi:

 • adrenalka vam dela trebušček okrog pasu, ste utrujeni in nimate koncentracije, slabo spite,;
 • estrogenka vas redi v predelu ritke, bokov in beder, ustvarja miome in endometriozo, zaradi menopavze imate spremenjen metabolizem in to kar je v preteklosti delovalo sedaj ne deluje več.
 • oboje se naučite v 30 dnevnem VIP IZZIVU za hormone in ščitnico ali nadgradite v ABC SPLETNIH PROGRAMIH ki obravnavajo vaš problem 

2. Prepričanje da moramo iti na dieto, da bi shujšali

Prepričanje da moramo biti na dieti, da bi shujšali je zmotno. Tako smo ves čas v stresu, ker se tehtnica ne premakne in se vrtimo v začaranem krogu. Tehtamo se zjutraj, tehtamo se zvečer – groza ni spremembe ali pa gre samo navzgor.

Ste mogoče opazile, da ko ste na dopustu, ko se sprostite kako se ne zredite in celo shujšate.

Kaj mislite zakaj? Ker uživate in niste pod pritiskom in stresom.
To je bistvo: v hrani je potrebno uživati in se sprostiti. Ko se naučimo kaj je prav za naše hormone je potem tako znanje dolgoročna naložba in ni potrebno več menjati vedno nove diete.

Seveda je potrebno nekaj sprememb da pridemo do željene teže potem pa vzdržujemo to stanje naprej.

V mojem vodenem programu se naučimo strategij hujšanja za različne starosti in različne hormone kar 5 različnih osnovnih tipov obstaja, vsaka v programu dobi individualne enostavne praktične napotke kaj je potrebno in če ne deluje takoj prvi mesec, imamo jih še pet do konca programa, lahko spremenimo v drugo smer , oziroma nadgradimo vse, kar ste že do sedaj naredile. Pomembno je da imate nekoga ki vas pravilno usmerja. Ne neki instant program ali dieto. Patrudi če že delate kakšno LCHF jo lahko še nadgradite in pravilno prilagodite.

Za vedno se znebite tega dietiranja in končno veste kaj je za vas koristno. Osnove že lahko začnete  s 30 dnevnim izzivom VIP DAN ZA HORMONE IN ŠČITNICO, ki je že osnova, ki jo potem še lahko nadgradite.

3. Prepričanje da moramo divje telovaditi da shujšamo

Dolge intenzivne kardio vadbe pri ženskah ne dajejo takih rezultatov, kot jih dajejo pri moških. Moški imajo drugačne hormone od naših. Ženske smo bolj občutljive na stres, telo se hitro odzove v napačno stran.

Zato je pomembno da tudi ta del zastavimo pravilno.
To ne pomeni, da telovadba ni pomembna.
Mogoče malo na drugačen način.

Na primer pri mlajših ženskicah do 35 je vadba učinkovito sredstvo za zniževanje teže, čeprav tudi ne v vseh primerih (če je ščitnica problem, če je inzulinska rezistenca problem…)

Pri tistih v pred menopavzi, menopavzi in post menopavzi pa je slika čisto drugačna, take moške dolge fitnes vadbe so prenaporne za naše hormone, celo lahko preobremenjujejo imunski sistem, na primer pri avtoimunski ščitnici in artritisih.

Tukaj se je potrebno lotiti drugače. Trebušnjaki za zmanjševanje trebuha odpadejo – ne deluje.
Koristne so vadbe, ki umirjajo, sproščajo, kot so pilates ali joga.
Že sprehod 20 minut na dan lahko dela čudeže, čeprav vam bo vsaka fitnes gurujka zatrdila da je to premalo.

Dokazano je da vadbe, ki niso vadbe ampak samo dnevno gibanje že lahko spremenijo metabolizem, sprožijo termo genezo in kurijo kalorije. Kot je sprehod, hoja v hrib, hoja po stopnicah, kolesarjenje, peš do trgovine, nošenje vrečk, čiščenje in podobno samo da se gibljemo, zelo pomembno za metabolizem.

Res pa ni dovolj, da bi tako pridobile mišice, se znebile visečih nadlakti, mlahavih mišic, dvignile ritko.

Sama že nekaj časa raziskujem učinkovite vadbe za ženske v mojih letih. Nikoli nisem marala nekih vadb, še posebej ne dolgih, tudi na jogi postanem po 40 minutah že nervozna, ker je to preveč zame.

Preposlušala sem celo vrsto strokovnjakov specializiranih za ženske vadbe, v povezavi z ženskimi hormoni in končno tudi našla nekaj kar je sprejemljivo tako zame kot za ženske, ki mi sledite.

Izumila sem svoj ritem vadb in gibanja, ki je skupek različnih prijemov in najbolj mi je všeč, ker vzame malo časa, je pa super efektno.

Tudi moji terapevti in maserji so opazili, da imam več mišic, pa še rit sem dvignila, kar je bilo zame vedno največji problem, ker sem imela problem pri tvorbi mišic in nisem nikoli marala intenzivnih vadb v fitnesu, ker so mi bile zaradi moje astme in ščitnice prenaporne in sem po taki vadbi naslednji dan vedno zbolela.

Sedaj imam svoj ritem kratkih efektnih vaj in se bolje počutim, tudi bolečine po mojih poškodbah so se umirile, izboljšala sem ravnotežje, ki je pri meni tudi vedno bilo problem vadb, ne vzame mi veliko časa, zato bolj redno delam, pa še oblika telesa je taka, kot pred 30 leti v mojih manekenskih časih.

Odločila sem se, da bom s svojo ekipo to tudi posnela in bo na voljo v VIP programu , kjer vas bom tega naučila. Garantiram da boste začele vaditi tudi ta najbolj lene. Ne vem kako bo to zgledalo, ker nisem profesionalna trenerka za vadbe. Kaj mislite. A moram to pokazati, drugače ne gre.