Estrogenska dominanca – prevlada estrogena – Kaj je to?

Estrogenska dominanca

Estrogenska dominanca – prevlada estrogena – Kaj je to?

 • Katere so rešitve za stanje prevlade estrogena/estrogenske dominance – naravni celostni pristop uravnavanja hormonskega stanja
 • Pri prevladi estrogena igrata pomembno vlogo tudi progesteron in testosteron
 • ko vrednosti niso v mejah normale: tri izkušnje

Estrogen je na slabem glasu za celo kopico problemov. Slišimo, da preveč estrogena lahko povzroči  raka na dojki in da premalo estrogena povzroča vse od navalov  vročine do izpadanja las in uvele kože v času menopavze.

Slišali ste tudi za tako imenovano » estrogensko dominanco« , če to prevedem bi to imenovali prevlada estrogena – stanje ko je nivo  estrogena visok in tako stanje je krivo za celo vrsto negativnih simptomov kot so miomi, endometrioza, hipotiroidizem( zmanjšano delovanje ščitnice), rak materničnega vratu, jajčnikov in dojk.

Med tem ko presežek  estrogena lahko vodi v zdravstvene probleme,  to ni enostavno samo »preveč estrogena«.

Za obravnavo in obvladovanje svojih simptomov je pomembno razumeti kako estrogen in nivo njegove vrednosti vpliva in je povezan z ostalimi hormoni – še posebej progesteronom  in testosteronom. Primeri:

 • Vaša raven estrogena v obdobju pred menopavze je stalno v mejah normale , vendar raven progesterona niha
 • Nivo estrogena in testosterona so nad normalno vrednostjo, nivo progesterona pa je vedno zelo nizek
 • Ali pa nevede povečujete vrednost nivoja estrogena z napačno prehrano in neustreznim življenjskim slogom

Vsak od teh splošnih  scenarijev lahko ustvari neravnovesje med  razmerjem estrogena do ostalih hormonov in povzroča neugodne simptome.

Pa poglejmo kako to deluje:

 • Pri prevladi estrogena igrata pomembno vlogo tudi progesteron in testosteron

Zdravo žensko telo proizvaja in vzdržuje ustrezno razmerje estrogena, progesterona in testosterona skozi  različna življenjska obdobja. Zapleten sklop povratnih informacij določa , količino ali bolje kako malo vsakega hormona je potrebno proizvesti vsak določen čas. Nenehna komunikacija, ki   poteka po poti med možgani preko jajčnikov in nadledvičnih žlez v sodelovanju  z vsemi ostalimi večjimi sistemi našega telesa  se imenuje HORMONSKO RAVNOVESJE – vsi hormoni  so med seboj povezani kot glasbeni inštrumenti v orkestru in normalne vrednosti in razmerja hormonov pomenijo uglašeno glasbo, ko igrajo vsi skupaj. Vendar hormonsko ravnovesje ne pomeni, da je vrednost hormonov konstantna  in enaka ves čas. V tem razgibanem delovanju  obstajajo referenčna območja. V kolikor nivoji hormonskih vrednosti skačejo izven  okvirjev teh območij boste večinoma v praksi občutili negativne simptome značilne za HORMONSKO NERAVNOVESJE

Nihanja nivoja estrogena imajo lahko dramatičen vpliv na naše počutje, spomin, ter ostale funkcije. V primerjavi z ostalimi hormoni je estrogen zelo natančno reguliran v našem telesu in je bolj učinkovit v manjših dozah  v primerjavi z ostalimi steroidnimi hormoni. Tudi najmanjše spremembe nivoja estrogena lahko povzročajo neprijetne simptome:

Preverite svoje simptome z Brezplačno Integrativno analizo hormonskega stanja.

Nekateri znaki simptomi prevlade estrogena nad progesteronom

 • nezaželena rast dlačic
 • razdražljivost
 • občutljivost dojk
 • zadrževanje vode v telesu
 • pridobivanje na teži
 • migrenski in drugi glavoboli
 • nihanje razpoloženja
 • razdražena koža
 • neravnovesje prebave/prebavne motnje
 • meglen spomin
 • neredne periode/cikli brez ovulacije
 • krvavitve/krvavi madeži med ciklusom

Nekatera stanja, povezana z razmeroma visoko  ravnijo  estrogena:

 • miomi, ciste
 • menoralgija (močne krvavitve)
 • endometrioza ( zadebelitev tkiv na rodilih in izven njih)
 • migrene ob ciklusih
 • PMS ( predmenstrualni sindrom)
 • ginekološke oblike raka
 • rak dojk in ščitnice
 • Lupus

Ko vrednosti estrogena nihajo: Trije primeri iz prakse

Zavedati se moramo, da nivo hormonov konstantno niha in se spreminja.

Pravilna prehrana in organizacija življenjskega sloga sta ključnega pomena za naš celotni neuro-endokrini sistem ( možgani – hormoni). in direktno vplivajo na raven estrogena in celotnega hormonskega ravnovesja.

Kot tudi genetska zasnova, ki določa kakšen vpliv  bodo hormoni imeli,  kako se bodo metabolizirali, kako bo telo proizvajalo hormone in kakšen je odziv našega telesa na to.

Vse to pa  so  ključni elementi mojega spletnega programa z individualnim svetovanjem in mentorstvom: ABC ESTROGEN DETOX

za različna stanja, ki vas naučijo, kar bi morala vsaka ženka vedeti o svojih hormonih

Poglejmo sedaj primere iz prakse

Scenarij 1 : Prevlada estrogena zaradi neustreznega življenjskega sloga

Mojca 23 ,  njeno zadnje leto študija  – Študira in se poleg udeležuje veliko zabav, ter kljub temu  še vedno uspešno ohranja nivo vseh hormonov v mejah normale. Zadnje čase, pa se počuti utrujeno, zaskrbljeno in napeto v času pred  mesečnim ciklusom. Njen prag razdražljivosti  je prekoračil vse meje. Te probleme zaznava že od začetka pubertete a so se v času študija samo še povečali.

Kaj se z njo dogaja? Večina žensk nevede spremeni presnovo estrogena z napačnim življenjskim slogom in napačno izbiro prehrane. Mojčino druženje ob pijači je sicer zmerno, a vzporedno se redno naslednji dan zjutraj zanaša na velike količine kofeina. Njena študentska dieta hitre pripravljene hrane tudi ni ustrezna pomoč njenemu stanju. Vsi ti dejavniki lahko upočasnijo  zmožnost njenih jeter za presnovo estrogena  in povzročijo tudi pomanjkanje ključnih hranil.


Kaj bi ji lahko pomagalo?  v prvi fazi – Ustrezna prehrana prilagojena na dnevni in mesečni ciklus s hranili, ki uravnavajo nivo energije in presnovo estrogena. To bi izboljšalo kvaliteto spanja, zmanjšalo željo po neustrezni hrani, zmanjšalo utrujenost, razdražljivost in zaskrbljenost. Začasno tudi dnevno dopolnjevanje z multi vitamini in multi minerali, več vitaminov B kompleksa in dodatek omega 3 kislin –.

Dolgoročno pa sprememba prehrane in življenjskega sloga*, kot se lahko naučite same v Spletnem  video seminarju ABC hormonov ESTROGEN DETOX


Scenarij 2: Padec  progesterona v obdobju pred menopavzo

 

Suzana 45,  že leta in leta trpi zaradi predmenstrualnih migrenskih glavobolov, sedaj pa se srečuje še z nepredvidljivimi in močnimi mesečnimi krvavitvami. Na ultrazvoku so ji ugotovili, da ima velik miom na maternici. Njen zdravnik je predlagal histerektomijo

( odstranitev maternice), a ona bi želela in išče manj agresivno rešitev.

 

Kaj se z njo dogaja? Močen padec nivoja progesterona pred mesečnim ciklusom lahko sproža migrenske glavobole. Če istočasno pade tudi estrogen ( kar se pogosto dogaja ženskam Suzaninih let), tak dvojni padec povzroči neredno oziroma močno krvavitev. Relativna prevlada  estrogena v primerjavi s progesteronom lahko pospešuje tvorbo miomov na maternici.


Kaj lahko naredi da ublaži simptome? Ženske z nizko ravnijo progesterona v predmenopavznem obdobju imajo na voljo kar nekaj naravnih rešitev. Dober začetek so fito terapevtske formulacije za hormonsko ravnovesje, v kombinaciji z ustrezno prehrano in spremembami življenjskega sloga, v kritičnih primerih tudi dodajanje  bioidentičnega progesterona ali progesteronske kreme

Dolgoročno pa spravilna sprememb življenjskega sloga in prehrane, ki bo dodatno okrepila in razbremenila nadledvične žleze, uravnavanje stresa, ter hrano, ki bo spodbudila nastanek progesterona, kot se učimo v Spletnem seminarju ABC hormonov ESTROGEN DETOX


Scenarij 3 : Ekstra estrogen po menopavzi

Valerija 55, je v zgodnji menopavzi. Kljub rednim dietam se nenehno bori s povečano telesno težo. Vedno je bila bolj obdarjena v predelu bokov in stegen, a sedaj je videti da manj kot poje in več kot telovadi  več teže pridobi.

Kaj se dogaja z njo? Telesa nekaterih žensk so bolj nagnjena k kopičenju maščob kot druga – še posebej v predelu pasu, bokov in stegen. To je zato ker je bilo prvotno žensko telo ustvarjeno za preživetje , kar je lahko pozitivno za ženske v menopavzi, ker ta nakopičena maščoba še naprej proizvaja  estrogen in druge hormone.

A dandanes in  pri taki starosti , je odvečna maščoba v menopavzi lahko problematična. Odvečne  maščobne celice proizvajajo presežek estrogena, ki pa ga naše telo ne presnavlja ustrezno, čemur še pripomore neustrezna prehrana in  ksenoestrogeni kot imenujemo hormonske motilce, ki se nahajajo v okolju in embalažah za prehrano in vodo. Okolijski estrogeni s svojim posnemanjem naših hormonov zvišajo nivo že tako povečanega estrogena v prevladi, ki se shranjuje v maščobnih celicah in moti presnovo hormonov ustvarja hormonsko  neravnovesje in s tem povezane simptome in spremembe zdravstvenega stanja.


Kaj lahko Valerija naredi?  Valerija si deli usodo mnogih žensk, ki bi si naredile veliko uslugo, če bi  začele jesti  gore zelenjave. Sliši se zelo enostavno, zelenjava vsebuje dve stvari –  fito hranila in vlaknine – ki pospešujejo presnovo estrogena v našem telesu  in vodi do vitke postave. V kolikor bi dodala še različne zeliščne koncentrate in super živila bi  s tem še  dodatno pospešila  presnovi estrogena, razstrupila svoje telo in poskrbela za zdravo presnovo estrogena*.


Reševanje prevlade estrogena – celostni pristop 

VIP DAN ZA HOMONE IN ŠČITNICO   ekspres tečaj za tvojo estrogensko dominanco, vključena tudi ščitnica in avtoimunski spektrum

ABC hormonov ESTROGEN DETOX

Ne glede na vašo starost ali individualni nivo stanja hormonov obstajajo naravne poti , ki so  vašemu telesu  v podporo pri ustvarjanju idealnega  hormonskega  ravnovesja.

Pristop kombinacije različnih dejavnikov, ki vplivajo na hormonsko sliko, se obnese pri večini žensk

Sistematično delovanje na različne sklope hormonov: Adrenalka, Estrogenka

Reorganizacija prehrane in življenjskega sloga, sta ključna dejavnika produkcije in shranjevanja estrogena, progesterona, testosterona, ščitničnih hormonov, kortizola, ki so vsi udeleženi v orkestru hormonskega ravnovesja.

Reorganizacija dnevnega in mesečnega bioritma hormonov. Prilagoditev , organizacij, sestavljane hrane, razpored obrokov, vadb, spanja.

Fito terapija – nežen pristop k zapletenemu vprašanju. Če ste kot večina žensk, boste imele koristi s fito terapijo. Naslednje medicinska zelišča so se izkazala kot koristna pri simptomih prevlade estrogena: Cimcifuga , Ashwaganda , Vitex , Divji jam

Najbolje se obnesejo če vzporedno še reorganizirate prehrano, prilagodite življenjski slog in vadbo na svoj hormonski tip*.

Predlagam štiri elemente s katerimi lahko začnete že danes:

 

Omejite svojo izpostavljenost okolijskim estrogenom. Kupujte organsko hrano kadar je le mogoče jo temeljito operite.. V kolikor v prehrano vključujete živalske proizvode naj bodo le ti od živali, ki so vzdrževane in hranjene na trajnostni način. Izogibajte se plastiki pri pripravi ali pri shranjevanje živil in vode. Omejite izdelke za nego telesa , ter uporabljajte izdelke preverjenih naravnih sestavin.

Izberite prehrano, ki je pretežno naravna in  nepredelana. Prehrana z veliko zelenjave zagotavlja vnos vlaknin, ki hranijo floro prebavnega trakta, kar pripomore k pravilni presnovi hormonov na naraven način in kvalitetne  maščobe, ki so lahko tudi živalskega izvora. Izogibajte se predelani hrani, sladkorju, trans maščobam in umetnim sestavinam.

Vzpostavite ravnotežje s prehranskimi dopolnili. Prehranska dopolnila  pomagajo povrniti žensko hormonsko ravnovesje, ker delujejo kot molekularni prenašalci. B kompleks, omega 3 maščobne kisline, so le nekateri od teh  ki povečujejo zmožnost telesa da vzpostavi hormonsko ravnovesje. ( v zvezi prehranskih dopolnil, koncentratov in super živil se je pametno posvetovati s strokovnjakom, ki pozna vaše stanje in temu prilagodi prehranska dopolnila, ter stanje zna tudi spremljati *)

Obvladajte svoj  stres. Zaradi preobremenjenosti in stresa se lahko naš mesečni ciklus povsem spremeni in celo izostane – kar je direktni vpliv stresa na hormonski ciklus. v povezavi s prevlado estrogena pa je ena od  teorij ta, daje stres( tudi vadba je lahko stres za telo) gorivo za kronično povečanje nivoja adrenalina in kortizola, ki sta stresna hormona, ter zavirata in  spreminjata povratne zanke, ki regulirajo spolne hormone, kar vodi v hormonsko neravnovesje.

Koncept estrogenske dominance oz. prevlade estrogena je postavil dr. John Lee, ki je pionir ideje, da  nizke vrednosti estrogena niso edini problem simptomov menopavze.

Zadeve niso tako enostavne in matematične: » preveč estrogena in premalo progesterona = dodajmo progesteron.«  Telo ne deluje po matematični logiki ali kot bančni račun s katerega lahko poljubno jemljemo in dodajamo.

Telo je laboratorij, celostni sistem , ki  proizvaja hormone, sprošča receptorje hormonov in narekuje presnovo le teh.

Najdite svojo pot do hormonskega ravnovesja.

Naročite si spletni program z individualnim mentorstvom  ABC HORMONOV ESTROGEN DETOX  , ki vas vodi skozi  video posnetke v živo, s prikazom živil, praktičnih nasvetov, ter vodičem v obliki delovnega zvezka za samostojno delo, poleg iamte mojo podporo in vodenje: razlaga testov, individualno usmerjanje, korigiranje jedilnikov in bioritma  hormonov. Skupaj delava na segmentih pomembnih za tvoje individualno stanje.