Hormoni in ščitnica – celostni sistem reševanja hormonskih težav v treh korakih ( strategija hormonskega ravnovesja)

Hormoni in ščitnica – celostni sistem reševanja hormonskih težav v treh korakih ( strategija hormonskega ravnovesja)

Ščitnica je močno povezana z ostalimi hormoni, kot so hormoni nadledvičnih žlez,stresni hormoni, inzulin in spolni hormoni.

Večina, ki veste da imate probleme s ščitnico bodisi, da je vneta, evtirotična, avtoimunska z vozliči ali drugimi tvorbami.

Zdravnik vam predpiše zdravilo, v večini primerov je tov obliki levotiroksina, ki nadomešča ščitnični hormon tiroksin (T4), ki naj bi ga tvorila ščitnica. To je koristn, vendra ni rešitev vzroka, sintetični hormon nadomešča delo ščitnice, ki je vneta ali poglodana odnapadov protiteles, ter zato peša. Vzrok je pa drugje. Koristno je, dapoleg zdravila ščitnico še razbremenimo in delujemo na različne vzroke, ki motijo njeno delovanje in privedejo do bolezenskega stanja ščitnice.

Na VIP DNEVU ZA ŠČITNICO IN HORMONE, se bomo naučile katere markerje je smiselno testirati, kaj pomnijo in kako si same lahko spremljamo stanje ( izbiljšanje) svoje ščitnice, ter tako vidimo, če so prehrana in življenski slo, ki ga živimo pravi za naše stanje.

 

Uravnavanje celostnega hormonskega stanja v našem telesu, lahko močno razbremeni ščitnico, saj je povezana z hormoni nadledvičnih žlez, ki izločajo stresni hormon kortizol, ki lahko potiska delovanje ščitnice. Dolgotrajen stres tako lahko negarivno vpliva na našo ščitnico in privede do bolezenkega stanja ščitnice. Ščitnica je preobremenjena oziroma dolgotrajno potisnjena, zato jo moramo razbremeniti, različnih vrst stresorjev, ki vplivajo na nihanje stresnih hormonov.

Na VIP DNEVU ZA ŠČITNICO IN HORMONE, se bomo naučile, kakšen je pravilen dnevni bioritem kortizola, ki razbremeni ščitnico, ter kako se spopadati s svojimi stresorji, ter aktivirati svoje notranje moči. Tu mi bo poleg mojega znanja o hormonih pomagala moja gostja life coachinja Anita Kejžar Škulj, ki vas bo naučila aktivirati notranje energije.

Dnevni bioritem hormonov bomo pravilno uskladile tudi z nočnim bioritmom hormonov, ter se naučile kaj je pomembno za kvaliteten spočit spanec.

 

Hormona kortizol in inzulin sta med seboj tesno povezana, padec enega sproži porast drugega in obratno, zato je prehrana, ki uravnava oba hormona zelo pomebna tudi za našo ščitnico, ki je z njima povezana. Sta pa to tudi hormona,ki vplivata na porabo zalog v našem telesu in jih moramo pri vsakem hujšanju upoštevati.

Oba hormona, pa vplivata tudi na ženske hormone, kot je na primer progesteron, ki nam ga večini žensk po 35 letu močno primanjkuje, tudi zaradi vpliva stresnih hormonov, kar občutimo kot močne predmenstrualne težave.

Na VIP DNEVU ZA ŠČITNICO IN HORMONE, se bomo praktično naučile organizacije , razporeda in sestave obrokov, ter jih uskladiti s svojimi hormoni in razbremeniti ščitnico.

S seboj boste na VIP dan prinesle tudi osnovne pripomočke za pripravo hrane ( nekaj jih bom prinesla tudi sama) , da se bomo na licu mesta vse to natrenirale.

 

Poleg stresnih hormonov pa na naše ščitnico vplivajo tudi spolni hormoni, v največji meri estrogen.

V mojih člankih, webinarjih in videih, ter tv oddajah sem že veliko govorila o prevladi estrogena, ki je prav tako lahko eden od vzrokov za moteno delovanje ščitnice in lahko vodi tudi v raka na ščitnici.

 

Estrogen, ki se v našem telesu ne presnavlja optimalno in po pravi poti, lahko vodi v prevlado proliferativnih agresivnih oblik estrogenov, ki sprožajo prekomerno razraščanje različnih tkiv v ženskem telesu. ( endometrioza, močne krvavitve, miomi, tkivo ščitnice)

 

 

Več kot 200 milijonov ljudi po vsem svetu vsako leto prizadenejo bolezni proliferacije ščitnice ( vozliči), vključno z rakom, adenomom ( benigna novotvorba ) in golšo. Incidenca malignih obolenj ščitnice je tri do štirikrat večja pri ženskah, kar kaže na možno vpletenost estrogena. Na podlagi opažene spolne pristranskosti domnevamo, da estrogen uravnava rast in metastatsko nagnjenost rakavih celic ščitnice.

 

Celice tkiva šitnice so izrazile funkcionalno aktivnen ER-α in ER-β, kar je bilo dokazano s 50-150% povečanjem proliferacije v prisotnosti estradiola E2. E2 je povečal tudi adhezijo ( zlepljenje), migracijo in invazijo celic tkiva ščitnice . (NCBI 2010 )

Problem estrogenske dominance pa je tudi v tem, da se tvori preveč posebnega proteina, ki nase veže ščitnične hormone in tako prepreči njihovo aktivno delovanje, tako da kljub temu, da jemljete zdravilo, ga prevlada estrogena preprosto nevtralizira, kar lahko vodi do stimulacije TSH.

 

Na VIP DNEVU ZA ŠČITNICO IN HORMONE, se bomo naučile kako s pravilno prehrano, ustreznim prehranjevanjem tudi po mesečnem bioritmu hormonov, lahko uravnamo pravilno presnovo estrogenov in kako telo očistimo estrogenske prevlade, ki je poglavitni krivec ženskih ginekoloških težav, ki sem jih že omenila zgoraj.

 

Na VIP dnevu bo za doplačilo 20 eur ( redna cena je drugače 60 eur) možno opraviti Bioscan neinvaziven test vitaminov, mineralov in ostalih markerjev. Plošno razlago prejmete takoj, razširjeno na email.

 

Pridružite se mi na VIP dnevu za ščitnico in hormone,

Kjer se bomo v obliki praktične delavnice v soboto od 10 do 18 ure učile, kako naj bi vsaka ženska poskrbela za svoje hormone in ščitnico, še poleg zdravnikov in zdravil.

 

Skratka veliko prakse, da boste odšle domov že opremljene z vsem, da lahko samo še nadaljujete doma, brez velikih naporov in dodatnih motivacij.

 

Prijave na VIP dan  s popustom še do petka 8.marca dneva žena.