Kako do diagnoze HASHIMOTO THYROIDITIS?

Za diagnosticiranje Hashimoto thyroiditisa se uporablja ultrazvok ščitnice in krvni test antiteles.

V večini primerov Hashimoto thyroiditisa, bo krvni test na dva tipa antiteles pokazal stanje.

Thyroid peroxidase antitelesa (TPOAb) so najbolj pogostejša antitelesa prisotna pri 95% oseb z Hashimoto thyroiditisom in pogosto tudi antitelesa na thyroglobulin (TGAb) pri 80% oseb.

Ta antitelesa se pojavijo tudi desetletja pred spremembo ki jo pokaže povečana vrednost TSH. Tako se lahko zavarujete pred izbruhom in preprečimo poškodbe ščitnice in njeno propadanje in kasnejšo odstranitev.

Možno je regenerirati tkivo ščitnice, v določenih primerih lahko celo opustimo zdravila. Seveda je lažje preventivno delovati, kot zvoniti po toči, čeprav se da veliko narediti tudi, če je ščitnica že prizadeta. Imela sem primere ko smo s spremembo prehrane tudi preprečili operacijo in normalizirali stanje.

Pomembno je, da se ne zadovoljimo samo z jemanjem zdravila na dolgi rok, še posebej, č e se ne počutimo dobro: smo utrujeni, imamo bolečine v sklepih in mišicah, nas še kar naprej zebe, se redimo in ne zmoremo shujšati, nam prekomerno izpadajo lasje, ker lahko vse napreduje ne samo v avtoimuno obolenje ščitnice, ampak se ta avtimuni odziv telesa poleg ščitnice prenaša še na druga tkiva kot so slinavka, sklepi ( revmatoidni artritis), celiakija, možgani in je smiselno preprečiti to napredovanj, ki je prvenstveno povezano s prebavnim sistemom in prisotnostjo sindroma prepustnega črevesja, ki je polek genetike tudi eden izmed faktorjev, ki je vedno prisoten pri izbruhu avtoiminih bolezni. ( več o tem kako nastane avtiuno obolenje poslušajte na posnetku e-predavanja: intoleranca na hrano, kjer govorim o tem kako nastane avtoimuna bolezen)

Testiranje antiteles je ključno za odkrivanje bolezni ščitnice

Zakaj vam zdravnik avtomatično ne neredi tak test se sprašujete. Kot sem že povedala, medicina zdravila za Hashimoto thyroiditis nima, terapija je enaka in se zaradi povišanih antiteles ne spremeni, obdržite zdravilo, zato se tudi ne testira.

Pomembno pa je z vidika funkcionalnega pristopa, kjer spremeba prehrane po protokolih za avtoimuna stanja zaustavi napredovanje in predvsem občutite spremembo v simptomih: ne zebe več, lasje nehajo izpadati, utrujenost izgine.

Riziko Hashimoto thyroiditisa je bolj pogost pri ženskah, kjer pogosto pride do problemov s ščitnico ravno po porodu, lahko prvem ali pogosto pri drugem porodu. Zakaj ? Porod na žensko telo, ki ima šibek imunski prag in že določeno predispozicijo za avtoimune bolezni deluje kot sprožilec, ker med nosečnostjo se imunski sistem preklopi v stanje, da ne izvrže zarodek in po porodu mora spet nazaj priklopiti, kar pa se pri vseh ženskah ne zgodi optimalno in zato so pogoste težave s ščitnico ravno po porodu.

Je pa tudi, kar nekaj moških ( vse več) s prizadeto ščitnico, vendar so premalo diagnosticirani, ker ni tako pogosta bolezen pri moških. Težave s kožo, rdečica ali kalcinacija , je lahko indikator in je pametno opraviti testiranje.

Smiselno se je, še posebej, če so v vaši družini že prisotni problemi s ščitnico ( ali druga avtoimuna obolenja) testirat in delovat na povišan nivo antiteles s spremembo prehrane in življenjskiega sloga v prid ščitnice in že pred nosečnostjo znižati vrednost antiteles ( in zaceliti prepustno črevesje), ter tako zmanjšati možnost izbruha po porodu.

To bi sama naredila, v kolikor bi vedela, da imam problem avtimune ščitnice in revmatoidnega artritisa, ki sta mi izbruhnila po drugem porodu in znanje, ki ga imam danes.čeprav sem še vedno ujela zadnji vlak in sem pravočasno reagirala in iz lastne izkušnje kot izkušenj deča s strankami, lahko

povem, da se splača in ni rešitev samo doživljenjsko jemanje zdravila za ščitnico, ki pogosto ne opravlja svoje naloge pravilno , ker ni vedno problem v premalo T4, kar dodajamo z zdravilom. Meni to sploh ne bi pomagalo, ker je bil vzrok drugje. Zmanjšana absorbcija hranil, zaradi prepustnosti črevesja in premalo želodčne kisline ( kljub grozni zgagi in bolečinam , ko so mi zdravniki priporočili antacide za preveč kisline, kar je bila še dodatna katastrofa), ki je ključna za absorbcijo železa.

Vzroki za moteno delovanje ščitnice so lahko v prehrani:

 • pomanjkanju hranil ( železo, selen, cink, jod, magnezij..),
 • lahko je motena absorbcija hranil zato pomanjkanje hranil, zaradi premalo kisline ali – poškodovanega epitelija črevesja.
 • Vzrok je lahko hormonsko neravnovesje in preveč stresa, s tem preveč kortizola in posledično adrenalna utrujenost in supresiranje ščitnice.
 • Lahko je vzrok naeustezna prehrana, ki dviguje inzulin in povzroča prehranski stres in hormonske motnje, ki supresirajo ščitnico.
 • Lahko so tudi preobremenjena jetra, ki ne zmorejo pretvorbe ščitničnih hormonov v energijo,
 • ali skrita vnetja v telesu, ki poškodujejo receptorje za ščitnične hormone.

Kot zdravstveni trener in nutricionist funkcionalne diagnostike, znam prepoznati vzroke in pripravim strategijo in protokol, s katerim delujemo nanje.

Top 6 testov za ščitnico, ki jih je smiselno opraviti

tukaj je lista Top 6 biomarkerjev za testiranje ščitnice (ne se zadovoljiti z odgovorom » ščitnica je uredu«, ker zdravnik išče patologijo, zahtevajte kopijo ali izpišite vrednosti ):

 1. TSH (Thyroid Stimulating Hormone – stimilurajoči hormon)
 2. Thyroid peroxidase antibodies (TPO antitelesa)
 3. Thyroglobulin Antibodies (TG antitelesa)
 4. rT3 ( reverzni T3)
 5. Free T3 ( prosti aktivni ščitnični hormon)
 6. Free T4 ( prosti shranjevalni ščitnični hormon)

Lahko tudi UZ ščitnice in priporočam poleg železa predvsem vrednost shranjevalne oblike železa feritin.

To je osnova, ostalo tudi obdelam pri individualnem delu s strankami, ko vidim osnovno stanje in kaj so lahko možni vzroki, ki se pri vsaki osebi razlikujejo in si potem res pogledate kar je smiselno, še posebej, če je samoplačniško.

Sem pa tudi že pripravila spletni program za samopomoč , ki je zlasti primeren za problematično ščitnico, tudi če ste že na zdravilih, ker sem združila izkušnje in znanja iz prakse,

V programu se sistematično lotimo hormonskega neravnovsja in po korakih odstranjujemo vzroke in sprožilce tako v hrani kot življenjskem slogu, ter delujemo na regeneracijo črevesja, za boljšo absorbcijo, ter razbremenitev jeter za boljšo pretvorbo ščitničnih hormonov, skratka naučimo se dolgoročnega prehranjevanja in življenjskega sloga za podporo ščitnici, posledično to pomeni več energije in več las na glavi.

Individualno pa delam s strankami, ki potrebujejo osebno podporo in delujemo na različne dejavnike in tako telesu pomagamo da se samo uravnoteži in regenerira. Pri mojem delu ne gre za zdravniško zdravljenje, to je vedno domena zdravnika.

Kot zdravstveni trener in nutricionist funkcionalne diagnostike vas naučim prepoznati vzroke za vaše stanje ( tudi za stanja ko zdravnik ne najde nič in ni bolezni, kar je super) in delovanje naje, da telesu pomagamo da se samoregenerira in to občutimo kot boljše počutje, več energije, bojšo koncentracijo, več las na glavi – skratka celostna transformacija zdravja, ki ostane na dolgi rok.


mini slovarček

TSH– to je hormon hipofize, ki reagira na nizek/visok nivo ščitničnega hormona , ki kroži po krvnem obtoku. Pri zelo napredovanih oblikah Hashimoto thyroiditisa in primarnem hypothyroidismu, bo test pokazal njegovo povišano vrednost. V primeru ( podivjanega delovanja ščitnice) bo test pokazal izrazito nizko vrednost TSH. Osebe z Hashimoto thyroiditisom in centralno obliko hypothyroidisma imajo lahko normalno vrednost TSH.

TPO in TG antitelesa: osebe z Hashimoto thyroiditisom imajo povišano vrednost enega ali obeh antiteles. Ta antitelesa so pogosto povečana več let preden se vrednost TSH poviša in tako pokaže probleme delovanja ščitnice. Osebe z Gravesovo boleznijo ali rakom na ščitnici imajo lahko povečano vrednost obeh antiteles, poleg pa tudi povečano vrednost antiteles TSH receptorjev.

Ultrazvok ščitnice –  majhen odstotek oseb ima lahko Hashimoto thyroiditis , a nimajo povišanih antiteles v krvi. Ultrazvok pomaga zdravniku diagnosticirati spremembe n aščitnici v takih primerih.

Free T3 & Free T4– test izmeri količino aktivnega ščitničnega hormona v telesu.

Več o pretvorbi shranjevalnega ščitničnega hormona v aktivni poglejte video : https://www.youtube.com/watch?v=j9fGlEYLBXQ&feature=youtube_gdata_player

Naročite se na uvodni razgovor in pripravo individualne strategije za vašo ščitnico, ki je brezplačen. 

 

Simone Godina

 Certificirani Integrativni Holistični zdravstveni trener (CHHC)

Nutricionistka Funkcionalne Diagnostike (NFD)

farmacevtka