Kako jesti krofe s čim manj škode za zdravje?

Kako jesti krofe s čim manj škode za zdravje?

Že dva tedna na facebooku spremljam različne recepte za krofe. Jih imate radi?

Krofi so v resnici nepotrebno živilo za naše zdravje in telo. Kaj pa za dušo?

Sestavine, ki jih vsebujejo nimajo kakšne velike hranljive vrednosti, imajo pa veliko kalorično vrednost, ter seveda čustveno vrednost. Zaradi sestavin, ki jih vsebujejo nas pomirijo, zadovoljijo, a na žalost, le za kratek čas.

Pa poglejmo sestavine:

 

Bela moka ( tudi brezglutenska riževa, koruzna pudrasta moka ), sladkor: nam dvignejo nivo sladkorja v krvi, ter posledično inzulin ( ki zaklepa maščobe telesa), kar zmoti hormone ( PMS), ščitnico, metabolizem, črevesne bakterije, gluteomorfini deluje zasvojilno, na enake receptorje kot kokain. Pšenična moka lahko obremenjuje še imunski sistem, če smo preobčutljivi, ter tako posledično vpliva na sklepe, ščitnico… Proteini pšenične moke v njih lahko sprožijo reakcijo imunskega sistema, na primer pri avtoimunski ščitnici in dvignejo nivo protiteles na tkivo ščitnice ali pa še na kakšno drugo tkivo v telesu. Telo potrebuje potem vsaj 3 mesece, da si spet opomore. Ni nujno, da pride do problemov s prebavo, ne bomo občutili, le tkiva bodo napadena.

 

Mleko: problem zaradi kazeina, težko prebavljivega proteina v mleku, kazeomorfini delujejo spet zasvojilno, tu pa je še laktoza. Lahko nadomestimo z mlekom brez laktoze, a se tako ne znebimo kazeina, ali z rastlinskim napitkom, malo bolje.

 

Kvas: lahko je koristen, zaradi svojih hranil, lahko pa zmoti ravnovesje črevesnih bakterij in kvasovk.

 

Rumenjaki: so sicer super živilo, vsebujejo še največ hranil od vseh sestavin v krofu, a jih naše telo lahko prepozna kot alergen. Zamenjava za nadomestke jajc, tu smo spet pri neki umetni hrani, ki za telo mogoče sloh ni sprejemljiva.

 

Olje, maščoba: v kombinaciji z moko in skladkorjem recept za povečanej teže, obremenjeno prebavo, ter kalorična bomba. V praksi opažam, da ima večina žensk problem s presnovo maščob, posledično s hormoni, da ne govorimo o odvečni teži in nabiranju maščob na trebuhu.

 

Veliko žensk, je tudi brez žolčnika, kar pomeni, da tak krof ni najbolj nedolžno živilo. Nujno bi bilo v takem primeru dodati dopolnila za presnovo maščob, če nočemo težav.

Skratka, krof res ni življenjskega pomena za naše zdravje, a kaj ko je pa tako dober.

Kako se ga lotiti?

Danes obstajajo različne “zdrave inačice”, ki po navadi niso to, so pa bolj zdrave od klasike, seveda spet odvisno, od tega katere sestavine izberemo.

Če že klasika, potem ga vsaj pravilno vmestimo v svoj dnevni režim prehrane.

Pri avtoimunskih reakcijah kot je Hashimoto ščitnica, priporočam brezglutenske inačice , da si ne dvignete spet nivo TPO protiteles.

 

Kdaj ga vključimo v jedilnik?

 

Najslabše je, če ga pojemo ob kavici na tešče. Tako najbolj prizadane nivo krvnega sladkorja. Prav tako ni priporočljiv med obroki, kot malica.

Če že, ga vključimo v jedilnik, po obroku, po možnosti takem, v katerem je bilo veliko zelenjave, ki vsebuje vlaknine, ki bodo ublažile poskok krvnega sladkorja, ter nase vezale tudi maščobe.

Bioheckerji, lahko dodate tudi carb in fat blockerje ali druga prehranska dopolnila, ki vežejo maščobe, na bazi akacije, opuncije.

Velika skleda solate in potem krof, tako bo naredil najmanj škode.

 

Moja izkušnja z grešenjm z različnimi sladicami kot so krofi, rogljički, polnjeni polžki z vanilijevo kremo in rozinami, tudi bureki, pa tudi preveč neke hrane namazane na “zdravem” kruhu :

FOTO zgoraj :  slika iz časov mojega grešenja in tolaženja

 

Zadnjih 5 let sem bila na striktni avtoimunski dieti ( zoom), s katero so se mi vsa notranja vnetja, ščitnica, bolečine v sklepih umirile, ter sem pridobila dovolj energije.

Potem pa pride situacija v privatnem življenju ( nepojasnjeno izginotje očeta) , ki me je vrgla v čustveno stisko. Začela sem se tolažiti tudi s hrano. Predvsem z zgoraj opisanimi dobrotami, tudi krofi, polnih alergenov in glutena, kot tudi brezglutenskimi inačicami. Najprej ni bilo težav. Mislila sem, o super sem, lahko jem to. Ni bilo nobenih bolečin, kaj šele problemov s črevesjem in prebavo. A po parih mesecih takih tolažb, nastopijo spremembe in težave: maščoba na trebuhu, pomanjkanje energije, vrtoglavice, nespečnost, valunge, padec imunskega sistema, bolečine.

Alarm. Takoj sem se zavedla, da moram nekaj storiti.

Čustveno čiščenje, razčistiti svoja čustva, kot prvo. In seveda spet nazaj na svojo avtoimunsko prehrano. Sedaj bom potrebovala nekaj časa da telo počistim vnetij in umirim imunski sistem. Grem na najbolj striktno varianto moje diete, jo močno zooomiram in oklestim. Nič sladic, kruha in teh neumnosti, nobenih kvazi “ zdravih” nadomestkov za to, samo naravni pridelki na različne načine, kot učim v programu ( čeprav je program zastavljen na različne nivoje izločanja, ki si jih lahko prilagajate in tisti, ki nimate hudih težav izločite anj, tisti ta kritični vsaj v začetku več oziroma počasi prehajamo na boj striktno, in potem spet dodajamo a ne vsega) .

 

Zakaj to pišem?

Moja izkušnja za vse, ki imate podobne težave kot jaz,da ne zapadate v prevelike skušnjave in kot primer, da hrana je rešitev a se je potrebno držati doživljenjsko z manjšimi grešenji, ki se jih tudi naučimo v mojih programih. Hrana je zdravilo ampak se je potrebno zadev res pravilno lotiti.

Brez glutena in zaenjava pšenice za koruzo ali riž še ni rešitev. Prehranska industrija nam s svojimi frankenstein izvedbami hrane ponuja cel kup živil, ki to sploh niso. Mi temu rečemo hrana, naše telo pa se s tem ne strinja. Zato, pa je danes tudi toliko problemov z gripami, ker jemo hrano, ki že v osnovi deluje kot virus, naše preobremenjeno telo se tako ne zmore še dodatno boriti proti pravim virusom, ker je že preveč izčrpano od napadov umetne hrane, ki jo želi imunski sistem izločiti kot telesu nepotrebne tujke.

 

Moj nasvet:

 

Preklopite na zeleno mavrico lokalnih pridelkov, naravno pravo hrano, ki ni bila predelana, skoncentrirana in si jo obdelajte/priravite sami. Ja saj vem, “če pa je toliko dela je s to zelenjavo, nimam časa za to,” boste rekli. A ob tem pomislite na čas, ko vas gripa položi v posteljo, če sploh imate čas biti v postelji. In na čas ko ste brez energije in se vlečete skozi življenje. Na čas, ko imate težave, tavate od enega do drugega zdravnika, pa zdravniki nič ne najdejo. P ač tudi najdejo, ste spet na začetku, le da veste kako je ime vaši težavi in zanjo mogoče obstaja neko blažilo simptomov, ki mu medicina pravi zdravilo.

 

Jaz sem sama občutila moč pravilne prehrane, kot tudi moč nepravilne. Hrana je pomembna, le da hrana ne deluje po principu, POJEM IN DELA ČUDEŽ, ampak po principu USTREZNO SE PREHRANJUJEM DOŽIVLJENJSKO, PREHRANA POSTANE MOJ ŽIVLJENJSKI SLOG , potem pa daje rezultate. Kaj pa je ustrezno? Za vse s problematično ščitnico in avtoimunskimi bolezni se ustrezne prehrane/življenjskega sloga naučite v mojem ABC spletnem programu: http://simonegodina.com/celostni-spletni-program-avtoimunska-scitnica/

 

En sam krof na 6 mesecev mogoče ni tak greh. A več zaporednih “krofkov”, pa je lahko že problem.

Sama sem to občutilana sebi.