Preobčutljivost na hrano ni alergija! Zakaj smo napihnjeni, utrujeni in ne prenašamo določene hrane?

Preobčutljivost na hrano ni alergija! Zakaj smo napihnjeni, utrujeni in ne prenašamo določene hrane?

Se borite s slabim počutjem, utrujenostjo, meglo v glavi, bolečinami v mišicah in preobčutljivostjo na hrano?
Potem je vaše stanje lahko povezano z avtoimunsko boleznijo.

Lahko pa že imate diagnosticirano avtoimunsko obolenje kot je na primer tudi Hashimotov hipotiroidizem. Vsa avtoimunska obolenja imajo enak mehanizem nastanka, le različne dele telesa prizadenejo, kar imenujemo avtoimunski spektrum.

V kolikor imamo eno avtoimusko obolenje je velika možnost, da se nam razvije še kakšno, ker se rakcije širijo po telesu, kjer imamo šibki genetski člen.

Vzroka nastanka avtoimunskih bolezni lahko povzroča tako imenovana avtoimunska triada, kjer gre za povezavo treh med seboj povezanih faktorjev: genetika, sprožilci in prepustno črevesje.

Poskušate vse mogoče in nemogoče diete, vse manj je živil, ki jih lahko prenašate brez problemov v svoji prebavi. Poskusili ste že AIP protokol za avtoimunska obolenja, pa vseeno ni nekih rezultatov. Sploh ne veste, kako bi se hrane še lotili, hrana za vas pomeni stres, nič ne deluje.

Kaj sedaj, zakaj se to dogaja, zakaj je danes toliko preobčutljivosti na hrano in različnih diet povezanih s tem. Je to res modna muha ali resnica?

Prehrana, ki jo učim je mnogim ljudem pomagala razumeti, katera živila povzročajo vnetne ali avtoimunske reakcije v njih, ter tako spretno nadzorujejo svoj imunski sistem.

Večina vas že ve, da je pri avtoimunskih obolenjih ne samo pri ceiakiji ampak tudi drugih avtoimunskih boleznih koristno izločiti gluten. Tudi moj koncept prehrane temelji na tem, da se začasno izloči določene skupine živil. Vendar pa grem sistematično v izločanje različnih skupin živil, ki lahko delajo težave, ter predvsem preobremenijo imunski sistem. V spletnem programu ABC ščitnice, se naučite različnih nivojev izločanja živil, mojo ZOOM BUM prehrano za razbremenjevanje imunskega sistema

Nekateri poskušate sami in nikakor ne pridete iz začaranega kroga do trajnostnega izboljšanja. Drugi spet kljub pravilni dieti na primer brez glutena razvijejte občutljivosti na nova živila in celo opazite poslabšanje simptomov, oziroma ta “celiakaška brezglutenska dieta” za vas ne deluje in potem obupate.

Kje je problem?

Tovrstni problemi, ko smo preobčutljivi že skoraj na vsako živilo, ko skoraj nič več ne ostane, kar bi lahko pojedli, se dogajajo, ker smo izgubili svojo oralno toleranco, pomeni izgubili smo sposobnost našega imunskega sistema, da ustrezno prenaša živila, hkrati pa ščiti telo pred bakterijami in drugimi škodljivimi sestavinami.

Obstaja več vrst toleranc.
Kemijska toleranca je zmožnost ustreznega prenašanja mnogih kemikalij v našem okolju brez imunske reakcije. Izguba kemične odpornosti pomeni, da se oseba na kemično ali težko kovino odziva tako, kot bi se lahko odzvala na gluten ali mlečne izdelke.

Samo-toleranca je sposobnost imunskega sistema, da se ustrezno odzove na telo. Izguba samozadostnosti vodi v avtoimunsko bolezen, pri kateri imunski sistem napačno napada in uničuje zdravo telesno tkivo. Primer tega je ko naše telo napada lastno tkivo ščitnice, kar imenujemo Hashimotov hipotiroidizem.

Ko izgubite eno vrsto tolerance, boste verjetno izgubili druge vrste tolerance, saj imajo podobne osnovne mehanizme. Izguba tolerance je eksplozivna težava, ki danes prizadene vse večje število ljudi.

Prepoznavanje vnetnih sprožilcev je ključno za upravljanje avtoimunosti. Dieta AIP in podobne je bila zasnovana kot eno od mnogih funkcionalnih medicinskih orodij, ne pa kot edini pristop k kompleksnemu zdravstvenemu stanju. Iz svojih lastnih izkušenj in izkušenj z različnimi strankami, sem ustvarila svoj avtoimunski protokol, kjer po korakih izločamo različna živila, seveda vse vezano na svoje začetno stanje.

V programu za REGENERACIJO PREPUSTNEGA ČREVESJA se naučimo obvladovati svoje telo in ne samo slepo slediti neki predpisani dieti.

Če se vaše zdravje po odstranitvi določnih živil (tudi na AIP) iz vaše prehrane ne izboljša, to pomeni, da je potrebno najprej pravilno izločiti določena živila (sama uporabljam najnovejše raziskave s tega področja in sem program nadgradila še na druge skupine živil) ali pa morate iskati druge dejavnike, kar se jih prav tako naučimo skozi program.

Za izgubo oralne tolerance, pa je danes kriv tudi življenjski slog in premalo pestra in preveč enolična hrana, kar še dodatno lahko spodbudi izgubo oralne tolerance. Da bi povečali potencial prehrane, je pomembno redno spreminjati živila, ki jih jeste, in se osredotočiti predvsem na sveže pridelke.

V seriji člankov bom razložila trenutno razumevanje tega, kaj povzroča izgubo oralne tolerance in kako jo izboljšati.

Prepustnost črevesja kot eden od faktorjev nastanka avtoimunskih boleznih in kritični del protokola regeneracije črevesja, pri izboljšanju oralne intolerance.

Zaradi različnih nastankov prepustnosti črevesja so lahko tudi pristopi celjenja različni, ko spoznate vzroke svojih težav potem tudi to lahko prej razrešite in izberete pravilni način.

Spoznajmo mehanizem nastanka izgube oralne tolerance

Razumevanje mehanizmov imunskega sistema za izgubo oralne tolerance in prekomerna občutljivost na hrano bo pomagala ublažiti skrivnost in frustracijo, ki jo mogoče doživljate.

Funkcionalna medicina nam je tu v pomoč, a pomeni le prevajanje novih raziskav v razvijajoče se klinične protokole, vendar ne ponuja zdravil, čarobnih dodatkov ali jamstev. Človeška fiziologija je kompleksna, zelo individualizirana in prizadeta zaradi številnih dejavnikov.

Dendritične celice: Ključni akterji pri izgubi oralne tolerance

Dendritične celice so imunske celice, ki potujejo skozi tanko črevo. Imajo dolge lovke, ki vzorčijo različne beljakovine in določajo, ali naj se na njih odzove imunski sistem. Ključna sestavina izgube oralne tolerance in večkratne občutljivosti na hrano je v reaktivnih dendritičnih celicah. Mislijo, da je treba praktično vse, s čemer se srečajo, napadati.

Kaj povzroča, da postanejo dendritične celice preveč reaktivne?
Proteini, ki niso temeljito prebavljeni v našem želodcu zaradi pomanjkanja želodčne kisline in encimov trebušne slinavke, so eden od vzrokov. Nizek nivo SIgA celic, protitelesa, ki so prva obrambna linija v črevesju, pa kot drugi vzrok. Lahko se lotimo hiperreaktivnih dendritičnih celic z izboljšanjem razgradnje beljakovin (tudi glutena) in povečanjem ravni SIgA.

Zaradi te motene razgradnje imamo potem tudi probleme z intoleranco na gluten, kar pomeni, da ga telo ni zmožno popolnoma v celoti razgraditi na manjše molekule in take velike molekule potem telo zazna kot tujek in tako vzburijo imunski sistem, kar nima veze s celiakijo, ima pa veze z intoleranco na gluten, kot primer. Tako da problem glutena ni samo pri celiakiji. Takih živil pa je lahko več. Večino jih obdelamo v spletenem vodenem programu za regeneracijo črevesja.

Zato je prvi korak v mojem protokolu za regeneracijo črevesja ravno to, kako izboljšamo to prebavo beljakovin. Pomagamo si lahko z dopolnili, a na dolgi rok to ni rešitev. Svoje telo moramo regenerirati tako, da lahko samo tvori sokove za razgradnjo beljakovin. Pomeni, da ga moramo pravilno nahraniti, za kar pa je potreben čas, da telo spet začne pravilno funkcionirati in potrpljenje, ter nove navade prehranjevanja.

Spodbudimo raven svojih SIgA

SIgA so protitelesa v sluznici tankega črevesa, ki se vežejo na beljakovino, da jo označijo kot sovražnega napadalca, ki opozarja druge celice v imunskem sistemu, da ga odstranijo. Lahko preprečijo imunski odziv, ki ga obdajajo imunski reaktivni proteini, preden se dendritične celice pripnejo k njim.

To ščiti dendritične celice pred prekomerno aktivacijo zaradi stalnega bombardiranja.

Nizke vrednosti SIgA so pogoste pri ADRENALKI, kroničnih okužbah, dodajanju hidrokortizona ali drugih corticosteroidnih zdravilih ali pomanjkanju vitamina A.

Načini za spodbuditev nizke stopnje SIgA vključujejo obravnavo osnovnega vzroka. To ni hitra in enostavna rešitev, vendar je pomembna.

Ali imate zdrave nadledvične žleze?

(Uravnavanja stresa in ADRENALKE se učimo v ABC HORMONOV IN ŠČITNICE, v praksi opažam, da se premalo celostno lotevamo prehranjevanja, ni vse samo čudežno živilo, je kombinacija različnih faktorjev)

Ali se borite s kronično virusno, bakterijsko ali glivično okužbo?
Ali jemljete hidrokortizon ali druga steroidna zdravila?

Poiščite dejavnike, ki morda kronično obremenujejo vaš imunski sistem, česar se lotimo tudi v programu za Regeneracijo črevesja.

Druga strategija je, da vzamete vitamin A. Vitamin A pomaga povečati raven SIgA. Priporočeni odmerek za profesionalno doziranje je 5000 ie na dan. Prosimo, upoštevajte, da je to retinol vitamin A in ne beta karoten.

Človeško telo pretvarja beta karoten v vitamin A (retinol) – beta karoten je predhodnik vitamina A. … Vitamin A lahko pridobimo iz hrane, ki jo jemo, npr. Z beta karotenom ali v obliki dodatkov.
Prednost prehranskega beta karotena je, da telo pretvarja le toliko, kolikor ga potrebuje, med tem ko se retinol lahko nalaga in povzroči toksičnost

Zato le dodajte v svoje jedi oranžno zelenjavo in sadje, z dodatkom maščob, da se bo lažje absorbiral, ter tako izkoristite poletno ponudbo narave.