Tri največje skrivnosti uravnavanja hormonov, ki jih je dobro vedeti

Naravno hormonsko ravnovesje

Tri največje skrivnosti uravnavanja hormonov, ki jih je dobro vedeti

Danes sem poslušala super zanimivo predavanje o hormonih ginekologinje, ki upošteva integrativni pristop k ženskemu zdravju, čeprav je nekoč predpisovala kontracepcijske tablete.

Ker je ugotovila, da ji medicina ne more pomagati shujšati, se rešiti razdražljivosti, slabega počutja, za kar je vedela da so krivi hormoni, se je stvari lotila drugače in od takih zdravnikov se lahko veliko naučimo,

To znanje pa jaz podajam naprej.

Spet sem dobila potrditev, da je moj celostni koncept reševanja hormonskega neravnovesja in ščitnice, prava pot.

 

Ključne tri skrivnosti hormonskega ravnovesja, brez dodajanja hormonov:

Skrivnost #1 : Kako do več energije

Uravnavanje stresnega hormona imenovanega KORTIZOL

Hormon, ki uravnava naš bioritem in nivo energije in posledično vpliva na delovanje ščitnice, ki je tista, ki nam daje energijo, ali pa pritisne na zavoro.

Je hormon, ki regulira tudi hujšanje, v kolikor je povišan potem naše telo samo shranjuje in nalaga maščobe.

S tem ko se ga naučimo regulirati, pridobimo lahko več energije, ter se znebimo tudi odvečnih maščob na trebuhu, ter kar me je najbolj veselilo ko se slišala:

Z uravnavanjem kortizola se lahko znebimo tudi zdravil za ščitnico, kar je tudi ona sama kot ginekologinja naredila. Vesela sem za ta podatek, ker sem tudi sama brez zdravil za ščitnico.

Uravnamo, ga tako, da  se naučimo pravilno sestavo in tudi časovni razpored hrane, ter počistimo stresni inventar.

To sem tudi sama že zajela v ADRENALKI mojih spletnih ABC programov ESTROGEN DETOX, HORMONIKA , ŠČITNICA  , ki si jih kot video posnetke v živo poslušate v udobju svojega doma, ko imate čas, za vprašanja, pa sem vam na voljo v obliki mentorske podpore po emailu in v posebni skupini enkrat mesečno.

Še ena potrditev, da sem program pravilno celostno in strokovno zastavila.

Ko pregledujem vprašalnike Integrativne analize hormonskega stanja , opažam, da ima večina metabolni sindrom, na žalost tudi tiste, ki ste že na » zdravi prehrani; ekološki, veganski, brezglutenski…

 

Moj novi način  individualnega dela skozi spletne ABC programe z rešitvami za vaše hormone:

 

  1. Naročite si spletni program ABC hormonov in ščitnice ( da se poučite o svojih hormonih, prehrani…. in že pričnete prve spremembe)
  2. Pošljete opis svojih težav, lahko tudi vaš sedanji jedilnik
  3. Prejmete dostop do vsebin posnetih seminarjev – mene v živo, delovnega zvezka
  4. Med poslušanjem predavanj, si pišete vprašanja, ki mi pošljete po emailu
  5. Sledi mesečni forum za vprašanja in individualne nasvete: Kjer podam odgovore na vaše probleme in naredim povzetek, katere točke iz seminarja, so za vaše stanje še posebej pomembne
  6. Vaše stanje vodim preko e-maila.

 

 

Skrivnost #2 :  Preklop na porabo zalog maščob

Uravnavanje hormona, ki skladišči maščobo  INZULIN

V kolikor imamo problem, da se nalaga maščoba na trebuhu sta tu kriva hormona, ki shranjujeta maščobe kot sta KORTIZOL in INZULIN, ki sta med seboj tesno povezana.

Stres v našem telesu sproži nastanek KORTIZOLA, ta za svoje delovanje potrebuje energijo, zato nam možgani narekujejo da pojemo nekaj sladkega za vzdrževanje energije, v kolikor smo pojedli sladko ali škrob, ki se posledično spremeni v sladkor in hitro energijo, je tu potreben INZULIN, ki bo ta sladkor ponesel v celice za energijo. V kolikor je sladkorja in škroba preveč, ga bo telo shranilo v obliki maščobnih zalog, oziroma če se preveč sladkorja sprehaja po krvi in ga celice ne sprejmejo več, ker so zasičene, se naš inzulin s časom utrudi, ko se trudi, da bi celicam predal ves sladkor, ki ga te ne potrebujejo ne sprejemajo več in pride do tako zvane inzulinske rezistence, ko so celice, že gluhe za inzulin in ta počasi tudi obupa.

V tej situaciji telo ne porabljajo maščobne zaloge. V kolikor izberemo živila z rafiniranimi sladkorji in škrobi, je ta skok energije visok in hiter, posledično pa tudi padec energije in sladkorja toliko bolj globok, kar zahteva ponovne želje po sladkem in ponoven poskok kortizola in se vrtimo v začaranem krogu.

Ker je telo v stresu špara za slabe čase in ni porabe zalog, še posebej, če v usta nosimo hrano vsako uro ali dve in pogosto grizljamo.

Posledice takega pogostega nihanja kortizola in inzulina, občutimo kot, poslabšan spomin, migrene, željo po sladkem, nespečnost, razdražljivost, poleg seveda odvečnih maščob na trebuhu in blokiranega hujšanja.

Kakšna je rešitev, kako telo preusmeriti, da bo poseglo po maščobnih zalogah.

Moramo ga preusmeriti v ketozo , kar pomeni, da se telo začne hraniti s ketoni  – maščobo, le tako bo posegalo po zalogah.

Ketogene diet ali diete z nizko količino OH kot so LCHF,  niso vedno učinkovite in ne vodijo vedno v ketozo in hujšanje, ker so dostikrat skregane z delovanjem hormonov, v praksi pa opažam, da imamo ženske probleme tudi s presnovo maščob in proteinov.

Potrebno je pravilno izbirati živila, telo razbremeniti, ter tudi časovno prilagoditi obroke bioritmu hormonov.

V kolikor se tega lotimo na pravilen način upoštevajoč bioritem in delovanje hormonov, potem lahko končno pričnemo hujšati, se bolje fokusiramo, smo bolj umirjene in posledično razbremenimo tudi ščitnico, ki končno lahko opravlja svoje delo in ni potisnjena in upočasnjena.

Moja super prehrana – je spletni program, ki vsebuje že prilagojeno prehrano s katero se lahko uravna tudi inzulin, ter tako pripravi teren za nadaljnje reguliranje hormonov ali pa končno tudi hujšanje.

Ko obvladate sestavljanje obrokov in njihovo pravilno razporeditev, lahko tudi uživate v hrani in nimate občutka da ste biti na shujševalni dieti a vseeno izgubljate odvečne kilograme. Jaz ne maram diet in zato tudi ne postavljam predpisanih jedilnikov. Raje vas naučim kako si jih prilagodite same.

 

Skrivnost # 3: Hormon povezovanja in ljubezni OXITOCIN

Kadar je naš kortizol stresni hormon povišan bodisi zaradi čustvenega stresa, nezadovoljstva, bodisi zaradi fizičnih stresov, kot so različne kemikalije v hrani, kozmetiki, okolju, ali kronične bolečine, kot tudi hrana, ki jo telo ne sprejema in ustvarja stres, je naš oxitocin nizek.

Zato se počutimo osamljene, zavržene, ne spoštovane, nepovezane, odmaknjene in skratka nezadovoljne.

Oxitocin je hormon zadovoljstva, ki se sproži pri ženskah kadar:

Doživimo orgazem, tisti pravi zadovoljen

Kadar se družimo s prijateljicami in klepetamo

Druženje v raznih društvih, pohodi

Na porokah svojih otrok ko jokamo,

Tudi ko gledamo ljubezenske nadaljevanke,

Kadar božamo otroke in jih dojimo

Kadar se razdajamo

Kadar božamo mehke domače ljubljenčke in se ukvarjamo z njimi

Kadar se ukvarjamo s svojimi hobiji

Kadar se nasploh družimo in smo zadovoljne

Skratka OXITOCIN je hormon užitka, zato ženske pričnite uživati in delati to kar vas veseli, četudi se vam zdi, da vam ne pripada, da zaradi bolečin ne zmorete, da ne gre.

Začnite s pozitivnim pogledom na svojo situacijo, ne glede kako je grozna in nemogoča, ker to kako gledate na situacijo spremeni naravnanost možganov in ne ustvarja stres.

Predlagam sledeče:

Napišite si kaj vse imate, kaj je vse dobrega v vašem življenju in se vsak dan za to zahvalite

Napišite si tudi kaj bi spremenile in pričnite s spremembo

Hormon oxitocin je koristen, ker znižuje kortizol, znižuje prag bolečine, tudi apetit.

Tako da če se tolažite s hrano je pri vas povišan kortizol, ki posledično podira vse ostale hormone in vodi v probleme,

Začnite delati kar vas veseli, tako boste nehale misliti samo na hrano in bo tudi kilaža drugačna in posledično si boste bolj všeč, bolj boste zadovoljne in hormoni bodo drugačni.

Še posebej pomembno za vse, ki imate že resne zdravstvene težave. Ne pustite se prepričati da to ne deluje, ker celice imajo tudi vibracijsko komponento, ki ima tudi do 30% vpliva, tako da lahko s svojo naravnanostjo in mislimi pripomorete tudi k ozdravitvi. Seveda ni to vse, potrebno je še malo znanja o prehrani za hormone, ter ustreznem življenjskem slogu pa lahko potem veliko naredimo, ne glede na to ali jemljemo poleg še zdravila ali ne. Integracija, povezovanje vsega med seboj daje rezultate na zdravju in to je tudi moj način dela, da združujem različne vidike in dopolnjujem s prehrano različna druga področja zdravljenja.

 

Poskrbite za svoje hormone celostno in sistematično s podporo ABC programov za hormone, ščitnico, hujšanje in ginekološke bolezni.

Ste v dilemi? Potem se najavite na kratek uvodni brezplačni posvet. Urnik.

Pred posvetom, lahko izpolnite še Integrativno analizo hormonskega stanja